Kaart

Kaart

zondag 5 februari 2017

De kleuterschool in Kilangala


Sinds 2008 is er hier in Kilangala een kleuterschool, opgezet en gefinancierd door de Nederlandse stichting ProtanZ. Er werden 4 mensen aangetrokken die anderhalf jaar een speciale training voor pre school teachers gingen volgen in Morogoro in noord Tanzania. Er werd een gebouw neergezet met 4 lokalen en een kantoortje  en de opleiding en de salarissen werden betaald door ProtanZ. Daarnaast  werd in de loop der jaren een primary school  gebouwd, elk jaar één lokaal erbij. In 2015 waren er 4 lokalen en een kantoor klaar en inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan nog 5 lokalen en de laatste woningen voor de leerkrachten. De bouw is betaald door ProtanZ. De hele primary school  is inmiddels overgedragen aan de Tanzaniaanse overheid.

In 2015 is afgesproken dat ook de kleuterschool overgedragen zou worden vanaf januari 2016. In juni 2016 kregen de leerkrachten van de kleuterschool te horen dat zij geen salaris konden krijgen, omdat ze niet als leerkracht erkend worden, want ze hebben geen middelbare- school diploma.  Na een half jaar zonder salaris  te hebben gewerkt zijn ze gestopt met lesgeven. Sinds er een nieuwe regering is, zijn de wetten aangescherpt voor het opleidingsniveau van de leerkrachten. Volgens mij een goede zet om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Inmiddels is ProtanZ bereid voorlopig de salarissen weer te betalen en de bedoeling is de 4 leerkrachten hun middelbare school diploma alsnog te laten halen. Er is een middelbare school hier vlakbij en daar is nu overleg mee. Er komt een hoop bij kijken: inschrijfgeld, lesmateriaal, apart  les ’s middags door docenten van de middelbare school. De motivatie van de leerkrachten is nog het belangrijkst.

De kleuterschool is sinds 9 januari weer open en ik ben er sindsdien elke dag wel geweest om te helpen met het weer bruikbaar maken van de lokalen, materialen uitzoeken, schoonmaken, sorteren etc. Ook Agnes helpt goed mee: zij is kookster en manusje van alles op de kleuterschool; een soort conciërge. Ze kan geen woord Engels, dus leer ik van haar Ki Swahili woordjes. Het was nogal een rotzooitje. Het blijkt dat één leerkracht van de primary school  de kleuters (60 ongeveer) heeft opgevangen in haar eentje, toen de pre-school leerkrachten gestopt waren.  Eén lokaal stond barstensvol met tafels en stoelen en het materiaal  lag overal en onder het stof. Inmiddels is al het materiaal gesorteerd, schoongemaakt en enkele puzzels zijn weer compleet. Alles staat nu prachtig tentoongesteld in het kantoor.  Wat is er zoal: Mooie puzzels van o.a. Afrika, Tanzania en een van Canada, helaas meer geschikt voor oudere kinderen. Maar er is ook genoeg wel geschikt voor kleuters: veel duplo en soortgelijk nog groter plastic bouwmateriaal, vormpjes, memoryspelletjes, plastic cijfers en letters, schuurletters, etc. Dit materiaal is afkomstig uit Canada en Nederland, maar de leerkrachten hebben tijdens hun opleiding in Morogoro ook veel zelfgemaakt: triplex puzzels voor verschillende vormen, groottes, kleuren en ook een dominospel.


De kleuters zijn er elke morgen van 9 tot 11 uur. Het zijn er nu 72 en verdeeld over 4 leeftijdsgroepen.  De tafels staan in elke klas in rijen en het eerste uur wordt besteed aan het schrijven van een letter (b.v. de a voor de oudsten) of een  cijfer (de 1 voor de kleintjes) met krijt op een lei. Eerst maakt elk kind er één op het bord (allemaal netjes ná elkaar), dan op een lei (elk kind heeft er een op zijn tafel). Kinderen die het goed kunnen, krijgen daarna een schrift en met een potlood schrijven ze een bladzijde vol. De rest blijft oefenen op de lei. Het tweede uur spelen ze meestal buiten, tenzij het regent. De bedoeling is dat ze dan ook maïspap krijgen, maar de ouders moeten zelf voor maïs zorgen en dat is nu nog niet geregeld.

Al met al ziet de school er weer goed uit en komen er nog elke dag kinderen bij. Gisteren regende het pijpenstelen, dus konden de kleuters niet naar huis. I.p.v. om 11 uur gingen ze pas rond 1 uur naar huis. De kleuters zitten dan gewoon rustig op hun stoeltjes te wachten en zachtjes te praten. Uiteindelijk  is er een leerkracht die liedjes gaat zingen met zijn groep, een verhaal vertelt en later ook met memorykaartjes aan de gang gaat. Heel leuk om te zien. Ik zat ondertussen stapels oude  gebruikte schriften (soms nog uit 2008!) te sorteren. In half volle schriften worden de gebruikte bladzijden aan elkaar geniet, daarna wordt het oefenschrift. Soms zijn er alleen losse vellen over, dat worden kladblaadjes. Ik blijk toch echt wat met oud papier te hebben, zelfs in Afrika!

Er is voor mij genoeg te doen. Adviseren over materiaal-inzet en -gebruik, het liefst elke dag in elke groep. Volgens mij is er erg weinig van gebruikt. Ik denk dat ik eerst met de leerkrachten alle spelletjes langs ga om te horen of ze al iets gebruikt hebben en wat ze ervan vinden.

8 opmerkingen:

 1. Ook weer lekker aan de slag dus, Felice?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Hans en Hanny,
  Als ik hier zo lees ... ben ik weer helemaal terug! Wat een luxe ... een ijskast.
  Als het goed is er de wereld aan (voor)leesboeken in de school ... een paar jaar geleden brachten we die mee uit Dar.
  Misschien kan de traditie om soep te eten ipv maispap weer van stal gehaald worden. Agnes kan dat prima koken ... bouillonblokken nam ik altijd mee uit Holland, maar zijn inmiddels ook plaatselijk (in Sum) te koop. Met allerlei soorten bonen, aardappel, ui en tomaten e.d. werd het altijd een voedzaam, gezond en feestelijk geheel.
  Mocht jullie agenda als jullie in Nederland zijn het toelaten dan zou ik het erg gezellig vinden elkaar ergens een uurtje of zo te ontmoeten.
  Vriendelijke groet,
  Noelle (Mama Supu)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Noelle, bedankt voor je reactie. Misverstandje: wíj zijn Flip en Felice, Hans en Hanny hadden ook op de blog gereageerd. Je naam was al bekend. We willen best wat uitwisselen en zijn in maart in Holland. Laten we een afspraak maken via e-mail haan66@hotmail.nl

   Verwijderen
  2. Hallo Noelle, je naam was hier al eens gevallen. Een klein misverstand: wíj zijn Flip en Felice, Hans en Hanny hadden ook op de blog gereageerd. Wat uitwisselen lijkt ons nuttig. We kunnen via email een afspraak maken haan66@hotmail.nl we zijn in maart in Holland.

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 3. Fijn dat de kleuterschool weer van start is gegaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi felice, Sally here - from Blantyre Malawi time! What you describe is so like the children's day centre that i helped with in one of the poor suburbs of Blantyre - it was locally run and had 3 volunteer women from the local community who looked after the children every morning, through till mid afternoon. This meant their parents could farm, or go and sell few vegetables or perhaps do some employment and their children were not just wandering the streets. Action songs were popular and story telling. i think they have always been part of the tradition. Good wishes to you.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toch weer onderwijs al is het geen tuinkers letter,maar oud papier.Maar wel nuttig. Gezellig dat je nu samen met Felice bent Alleen is toch ook niet altijd even leuk. Groeten Leo

  BeantwoordenVerwijderen