Kaart

Kaart

dinsdag 29 november 2016

Tanzania
Helemaal in het begin van 2016 schreef ik in een blog over een bezoekje aan een project in het zuiden van Tanzania. Er is daar een zendingspost van het Zeister Zendings Genootschap, met een school, een ziekenhuisje en een klein weeshuis. Het is de bedoeling dat de landbouw op het land van het project wordt opgeschaald zodat de financiĆ«le afhankelijkheid van donoren in Nederland en Canada wat kleiner wordt. 

Mijn verlenging van het contract in Malawi doorkruiste ons plan om naar Tanzania te gaan, maar toen we eind juni terugkwamen in Nederland bleek toch dat er nog behoefte was aan onze uitzending naar Kilangala. Het is een project helemaal in het zuiden van Tanzania ongeveer 35 km ten noordwesten van Sumbawanga. De regen in dat gebied wordt binnenkort verwacht dus er was een beetje haast bij ons vertrek. De grond moet klaargemaakt om op tijd te kunnen zaaien.

We hoorden van dit project via VSO, maar de betrokkenheid van VSO zal zich beperken tot de voorbereidingen in Nederland. Dat heeft trouwens nog wel wat voeten in de aarde want er zijn strenge regels om een werkvergunning te kunnen krijgen en pas over een maand of 3, 4 is daar duidelijkheid over. Tot die tijd zullen we op een businessvisum in Tanzania verblijven en zo’n visum is 3 maanden geldig. Dan moet je het land weer uit.

Afstanden zijn ook flink, van Dar-es-Salam naar Kilangala is 1.400 km (21 uur rijden). We proberen dus te vliegen naar Mbeya en dan is het nog maar een uur of 6 rijden. ZZG heeft bemiddeld bij het regelen van een huis. We gaan naar een prachtig huis dat door de eigenaar, die voor het project aan de bouw van de school werkt, niet het hele jaar wordt gebruikt. De tijd dat hij het niet gebruikt kunnen wij erin.

Wereldontvanger

MiFi-router


Onze tijd wordt dus gevuld met de voorbereidingen voor het vertrek dat gepland is op 13 december. We zitten nogal ver van de bewoonde wereld daar, dus ik heb mijn licht opgestoken over een internet verbinding via de telefoon. We hebben nu een MiFi router besteld en hopen zo via de GSM verbinding met het internet te kunnen krijgen. Een MiFi router is een verbeterde dongel waar SIM kaarten van verschillende providers in kunnen en met een betere accu zodat je langer kunt internetten dan met de smartphone. Voor de zekerheid heb ik ook maar een korte golf wereld ontvanger besteld en om die te vinden was helemaal niet zo makkelijk.

Alle vaccinaties zijn weer bijgewerkt: rabies, buiktyphus en een cholera stempel, maar wat doen we met malaria profilax? In Malawi was veel malaria dus daar heb ik keurig iedere week mijn Lariam pil geslikt. Op het malaria verspreidingskaartje van Tanzania is rond het gebied waar wij zitten een witte plek. Precies daar is heel weinig malaria. Prettig natuurlijk, maar om daar te komen moet je wel altijd door malaria gebied dus toch maar besloten om aan de pillen te beginnen. Hoe de verzekering op onze rekeningen zal reageren is nog niet helemaal duidelijk. We hopen wel in Nederland verzekerd te kunnen blijven omdat we vanuit Nederland opereren en in eerste instantie maar voor drie maanden vertrekken.

We hebben heel wat muziek, films en series opgenomen en ook de e-reader is goed gevuld. De vrije tijd komen we daar wel door. We hebben dus een nieuwe blog gestart en hopen jullie zo weer een beetje op de hoogte te houden en jullie reacties en commentaren blijven natuurlijk ook weer van harte welkom. Het blijft natuurlijk wel een beetje spannend, maar dat houdt ons op de been.


4 opmerkingen:

 1. Hi I trust you are all doing fine in sumbawanga! I like your enthusiasm in sharing knowledge and simplicity of life. God Bless. Mike and Family

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Habari gani? Salaam kutoka Elsbeth. Nilikua Molo mwezi wa Octoba, wiki mbili. Mnasalimiwa na Irari na Willy na mimi Elsbeth. Leuk hoor aan het werk in Tanzania.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Assante sana Elspeth. Habari mzuri. Karibu Tanzania.
   We zien erg uit naar onze uitzending, maar moeten nog een afwachten hoe het allemaal loopt met de werkvergunning en visa e.d. Hartelijke groet, Felice en Flip.

   Verwijderen
 3. Hoi Flip, wat staat jullie weer een mooi avontuur te wachten, geweldig en echt iets voor jou deze baan!
  Ik ga je verhalen zeker weer volgen en wens je een mooie tijd toe. Hartelijk groet, ook aan je vrouw Felice.

  Minoek
  VSO

  BeantwoordenVerwijderen